• Conferință de insolvență organizată de UNPIR Filialele Alba și Hunedoara – 10 pct.
    UNPIR Filialele Alba și Hunedoara organizează prima conferință de insolvență a anului 2024, un eveniment care va reuni judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curțile de Apel Cluj-Napoca și Timișoara, Tribunalele Alba, Cluj, Hunedoara, Timiș și practicieni în insolvență.
    Vezi detalii


mari, 16 aprilie 2024

Presă

27:Feb

Conferința „Back in business vs Purgatoriul Falimentului”- Ediţia a II-a, 27 februarie 2014

Detalii eveniment:

  • Dată:  
  • Locație:Bucureşti
  • Acreditare INPPI:4 ore de pregătire profesională
  • Înregistrare

Joi, 27 februarie 2014, la Hotel Marshal Garden din Bucureşti a avut loc cea de-a II-a editie a Conferinţei „Back in business vs Purgatoriul Falimentului”, eveniment organizat de Legal Magazin – Revista profesiilor liberale în parteneriat cu Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență (I.N.P.P.I.)

Pe agenda dezbaterilor s-au aflat teme de interes pentru practicienii în insolvenţă:

• tendinţe pe piaţa insolvenţei din România în 2014;
• impactul Codului Insolvenţei asupra mediului de afaceri;
• insolvenţa grupurilor de societăţi – reglementată în premieră în România;
• impactul noilor Coduri, Penal şi de Procedură Penală, asupra procedurilor de insolvenţă;
• aspecte privind tranzacţiile în insolvenţă;
• restructurări reuşite – studii de caz.

Prezent la lucrările conferinţei, deputatul Aurelian Ionescu - membru în Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor a menţionat faptul ca, în acest moment, în forul parlamentar sunt în discuţie cinci proiecte de lege care vizează insolvenţa. Începand cu 10 martie, unul dintre aceste proiecte şi anume cel care se referă la falimentul personal va intra în dezbaterea uneia dintre subcomisiile Comisiei Juridice.

Referindu-se la proiectul Codului Insolvenţei, deputatul Aurelian Ionescu a precizat că, dacă se va hotărî dezbaterea în procedură de urgenţă, legea ar putea ajunge la votul final în termen de o lună.

Florin Şandor - Consilier în cadrul Direcţiei juridice a Băncii Naţionale a României a ţinut să precizeze că legea actuală a insolvenţei nu a ajutat prea mult mediul de afaceri. Incidenţele de plată ale firmelor aflate în insolvenţă reprezintă un procent de 65% din totalul incidenţelor de plată, iar firmele insolvente deţin un procent de 34% (36 miliarde de lei) din volumul plăţilor restante, a menţionat reprezentantul Bancii Nationale, precizand si că doar 3% din firmele aflate în insolvenţă îşi duc la bun sfârşit obligaţiile ce le revin în cadrul procedurii.

La acest eveniment, Institutul Național pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvență a fost reprezentat de Simona Miloş - Preşedintele INPPI, Ana-Irina Şarcane, Andreea Deli-Diaconescu şi Gheorghe Piperea, membri in Consiliul Ştiinţific al INPPI.

În prezentarea sa, Simona Miloş a abordat, din punct de vedere istoric, percepţia opiniei publice faţă de insolvenţă, vorbind despre modul cum evoluat procedura de insolvenţă (în dreptul roman, în dreptul Evului Mediu şi în legislaţia franceză).

Preşedintele INNPI a mai vorbit despre modificările pe care specialiştii Institutului le-au transmis Parlamentului pentru adoptarea unei legi a insolvenţei cu adevărat moderne şi care să mulţumească toţi factorii implicaţi în procedură.

Citand date dintr-un studiu al Uniunii Europene asupra insolvenţelor din ţările membre (inclusiv România), Simona Miloş a reamintit faptul ca doar un număr de 4-6% din numărul total al procedurilor intrate în insolvenţă sunt de natură frauduloasă. Conform aceluiaşi studiu, în România, procedurile de insolvenţă durează, în medie, 3,3 ani.

Ana-Irina Şarcane a prezentat principii şi definiţii din Codul Insolvenţei, iar Andreea Deli Diaconescu a vorbit despre creanţe garantate versus creanţe negarantate.

Gheorghe Piperea a menţionat acele prevederi din legislaţie care permit ca persoanele care au falimentat voit o societate comercială să fie decăzute din unele drepturi cum ar fi acela de a fi acţionari majoritari la alte societăţi sau administratori de societăţi.

Evenimentul a fost acreditat de INPPI cu 4 ore de pregătire profesională.

înapoi la partea de sus
×