• Conferință de insolvență organizată de UNPIR Filialele Alba și Hunedoara – 10 pct.
    UNPIR Filialele Alba și Hunedoara organizează prima conferință de insolvență a anului 2024, un eveniment care va reuni judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curțile de Apel Cluj-Napoca și Timișoara, Tribunalele Alba, Cluj, Hunedoara, Timiș și practicieni în insolvență.
    Vezi detalii


vineri, 19 aprilie 2024

Presă

04:Mai

CUM A FOST: Seminarul online INPPI pe tema ”Implicații juridice ale stării de urgență”

Într-un format 100% online, impus de starea de urgență la nivel național, Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI) a organizat alături de partenerii media Universul Juridic un seminar de pregătire profesională care a pus în discuție implicațiile juridice ale stării de urgență în practica insolvenței.

La masa dezbaterii au venit experți din partea Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România (UNPIR), din partea firmei de avocatură Stoica & Asociații, precum și din partea Băncii Comerciale Române (BCR). 

Seminarul, moderat de prof. univ. dr. Valeriu Stoica, i-a avut ca lectori pe av. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte UNPIR, Adrian Florin Predescu, coordonatorul echipei Experți Juridici și Insolvență Retail din cadrul BCR, precum și Cătălina Dicu, Senior Partner, Mihai Stănescu, Managing Associate și Carmen Mureșan, Senior Associate, din partea Stoica & Asociații.

Seminarele online organizate de INPPI sunt un demers legat de pregătirea profesională continuă a practicienilor în insolvență. Ele sunt accesibile contra cost și sunt acreditate INPPIR cu 4 puncte de pregătire profesională.

Câteva extrase din cadrul dezbaterii

”Pandemia înseamnă un pericol la adresa sănătății noastre. Virusul acesta nou care ne amenință creează până la urmă o primejdie pentru sănătatea noastră. Dar pe lângă această primejdie există și alte boli pe care unii dintre noi le-ar putea avea sau le-ar putea dobândi în această perioadă. Altfel spus, ne concentrăm pe pandemie dar s-ar putea să neglijăm alte aspecte care sunt la fel de importante pentru sănătatea noastră.

Tot astfel, când vorbim despre ce se întâmplă în economia românească și în economia globală astăzi, am putea spune că este o amenințare la adresa sănătății economiei, creată de această pandemie. Dar pe lângă această primejdie la adresa sănătății economiei există boli preexistente sau boli care apar. Una dintre aceste boli este starea de criză generată de aspectele legate de insolvență și de faliment. Chiar dacă suntem preocupați de boala globală, de pandemie, nu trebuie să uităm că aceste boli punctuale, particulare, de care suferă anumite entități, anumiți întreprinzători, anumite companii, aceste boli punctuale sunt la fel de importante și nu trebuie să fie uitate, pentru că ele s-ar putea să aibă în final, dacă nu sunt tratate, efecte dintre cele mai grave.

Iată de ce discuția de azi îmbină cele două tipuri de criză. O criză care e generală și care are în vedere o amenințare căreia îi suntem toți supuși, dar pe de altă parte există aceste boli punctuale, aceste vulnerabilități punctuale care nu trebuie să fie neglijate. În acest context, discuția despre efectele stării de urgență din punct de vedere juridic asupra procedurilor de insolvență și de faliment, este foarte importantă”, a spus dl. Valeriu Stoica în deschiderea dezbaterii, adăugând că ”una dintre cele mai dezbătute probleme este legată de ce înseamnă suspendarea procedurilor de insolvență în această perioadă. Aceste proceduri au o dimensiune judiciară și una administrativă. Ce se suspendă în această perioadă?”

Cătălina Dicu

”Aș vrea să începem de la Decretul nr. 195 din 2020, privind instituirea stării de urgență. Scopul acestui act normativ e acela de a combate răspândirea acestui virus. Aceasta a fost motivația pentru care s-a instituit starea de urgență. V-aș ruga să ne aplecăm asupra dispozițiilor art. 42 din acest decret. (...) Din aceste dispoziții legale, observăm că în perioada stării de urgență continuă activitatea de judecată în cauzele de urgență deosebită. (...) Dosarele de insolvență nu figurează printre aceste cauze de urgență deosebită.

Întrebarea care se ridică: suspendăm întreaga procedură de insolvență? Înseamnă că pe această perioadă a stării de urgență nu se mai face absolut niciun act? Suspendăm atât activitatea de judecată cât și componenta administrativă? Opinia mea este categoric NU și mă bazez pe formularea din decret și pe scopul și filosofia suspendării proceselor civile care nu reclamă această urgență deosebită”

Mihai Stănescu

”Distinct de problema suspendării judecății unor cauze, am remarcat că se poate pune și problema măsurii în care termenele prevăzute de Legea Nr. 85/2014 sunt suspendate, iar pentru aceste discuții am plecat de la prevederi ce se regăsesc în decretul de instituire a stării de urgență, cât și în cel de prelungire a acesteia. Mă refer la art. 41 din primul decret și art. 62 din cel de-al doilea, cu conținut similar, respectiv că prescripțiile și termenele de decădere de orice fel nu încep să curgă sau, după caz, se suspendă pe durata stării de urgență. (...) În realitate, majoritatea termenelor prevăzute de Legea nr. 85/2014 nu sunt suspendate, întrucât ele se referă la obligații pe care le au participanții la procedură.”

Stan Tîrnoveanu

”Procedura insolvenței nu înseamnă neapărat numai judecată. Înseamnă și activități economice, înseamnă și informarea din 120 în 120 de zile, există și o informare prezumată a trebui făcută lunar. Deci recomandarea UNPIR este să desfășoare mai departe activitățile. Întâmplător, imediat după ședința de conducere UNPIR din marte am primit telefoane de la colegi potrivit cărora instanțele spuneau că s-a suspendat procedura. A fost o nebuloasă la început.

Carmen Mureșan

”Se poate ca societățile, care oricum se aflau în dificultate financiară, fiind deja în insolvență, să întâmpine și mai multe dificultăți în activitatea lor, având în vedere măsurile luate în această perioadă de către autorități. Deci sunt vulnerabile și există șanse foarte mari să intre chiar în faliment dacă nu se iau anumite măsuri. Din această perspectivă, se poate formula o propunere de modificare a planului de organizare, dar și această modificare trebuie să fie aprobată de adunarea creditorilor, cu respectarea dispozițiilor legale.”  

Adrian Florin Predescu

”Aș insista pe acea suspendare a procedurii, a activității practicienilor în insolvență, pentru că deși UNPIR a oferit clarificări practicienilor în insolvență există practicieni care au suspendat activitatea în cadrul dosarelor. Ne-am trezit cu practicieni care ne-au informat că nu mai fac demersuri, nu au mai publicat rapoarte de activitate, nu au mai întocmit tabele de creanță, nu au mai efectuat demersul evaluării... Practic toate actele procedurale din cadrul unei proceduri de insolvență. La acest moment ne-am întrebat ce se întâmplă cu activitatea debitorului, în special cel care se află în procedura de reorganizare.

(...)

Le-am spus practicienilor care au suspendat activitatea că nu au procedat corect și s-ar putea să prejudicieze nu neapărat creditorii cât foarte mult debitorii”

 

DESPRE SEMINARELE INPPI

Seminarele transmise online se adresează practicienilor în insolvență din toată țara și pot fi vizionate pe calculator, de la birou sau de acasă, în timp real. Urmărind în direct expunerea lectorului, veți avea posibilitatea de a adresa în scris întrebări la care veți primi răspunsuri pe parcursul transmisiunii.

Ulterior, veți avea acces la înregistrarea integrală video și audio.

ATENTIE: Persoanele care au întrebări prealabile transmiterii seminarului video, pentru a primi un răspuns pe parcursul transmisiunii, sunt invitate să trimită aceste întrebări la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Cum mă înscriu la seminar?

Persoanele care nu sunt înregistrate pe site-ul INPPI (care nu au cont și parolă) și care doresc să acceseze seminarele online trebuie să efectueze următorii pași:

- Se accesează butonul Înregistrare amplasat în partea dreaptă sus, din pagina principala a portalului www.inppi.ro;
Se completează toate câmpurile din formularul de înregistrare, respectiv: nume, email, parolă, verificare parolă, număr matricol. La rubrica email se introduce adresa personală de email a persoanei care solicită înscrierea. La rubrica parolă se introduce o parola aleasă de utilizator. Se confirmă parola aleasă de utilizator. La rubrica număr matricol UNPIR se introduce numărul de evidență al practicianului din Tabloul UNPIR (ex 0000) ;
- După completarea câmpurilor sus amintite se dă click pe rubrica înregistrarea utilizator nou;
- Pe adresa de email aleasă de dvs. veți primi un mesaj de confirmare a înregistrării pe site-ul INPPI;
- După primirea mesajului, în vederea autentificării și vizualizării cursului ales, sunt urmați pașii de la pct. II de mai jos.

Persoanele care sunt deja înregistrate pe site și care doresc să acceseze seminarul dorit trebuie să efectueze următorii pași:

- Se achită taxa de participare la seminar și se trimite dovada plății către secretariatul INPPI, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Taxa de 150 lei (cost cu TVA), se achită în contul INPPI, deschis la BCR Sucursala Unirea, cod IBAN RO11RNCB0671130993380001, CUI RO31066951. Obligatoriu, în actul de plată, se va preciza data în care se desfășoară seminarul și numele participantului; 
- După verificarea efectuării plății, veți primi mesajul prin care vă este validată plata și totodată vă este comunicată permisiunea de a accesa seminarul online;
- În data și la ora programată, se accesează din partea dreaptă de sus a paginii www.inppi.ro butonul Autentificare și se completează datele din formular, respectiv email și parolă (alese de dvs); 
- Se dă click pe butonul autentificare și se vizualizează seminarul folosind link-ul corespunzător, conform instrucțiunilor primite în mesajul de confirmare a plății.

ATENȚIE: Suma de 150 de lei reprezintă taxa pentru accesul la seminarele online live. Aceeași taxă se percepe și pentru oricare dintre înregistrările edițiilor anterioare.

Pentru înregistrare utilizator nou – click aici.

Dacă ești înregistrat deja, pentru autentificare – click aici.

înapoi la partea de sus
×