• Conferință de insolvență organizată de UNPIR Filialele Alba și Hunedoara – 10 pct.
    UNPIR Filialele Alba și Hunedoara organizează prima conferință de insolvență a anului 2024, un eveniment care va reuni judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Curțile de Apel Cluj-Napoca și Timișoara, Tribunalele Alba, Cluj, Hunedoara, Timiș și practicieni în insolvență.
    Vezi detalii


joi, 25 aprilie 2024

Presă

30:Oct

CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE INSOLVENȚĂ - Ediția a III-a

Detalii eveniment:

  • Dată: 30
  • Locație: Bucuresti
  • Acreditare INPPI:12 ore de pregătire profesională
  • Acreditare INPPA:10 ore de pregătire profesională

30 - 31 OCTOMBRIE 2015, București, Universitatea Româno-Americană, Aula Magna

Acreditare INPPI: 12 ore de pregătire profesională
Acreditare INPPA: 10 ore de pregătire profesională

În zilele de 30 și 31 octombrie 2015, Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (I.N.P.P.I.), în parteneriat cu Universitatea Româno-Americană, organizează cea de a III-a ediție a CONFERINȚEI NAȚIONALE DE INSOLVENȚĂ.

În prima zi a conferinței sunt abordate problemele curente ocazionate de interferențele dintre o serie de texte normative aferente dreptului penal și de procedură penală în procedurile de insolvență. Astfel, măsurile penale aplicabile persoanei juridice au generat situații în care instanțele penale au dispus suspendarea procedurii insolvenței sau interdicția dizolvării/lichidării sau a efectuării de operațiuni patrimoniale de către societățile aflate în procedura de insolvență.

Aceste măsuri preventive – care pot fi perfect justificate din perspectiva dreptului penal - nu rezolvă însă fondul problemei, în sensul în care interdicțiile (lichidării/dizolvării/efectuării de operațiuni patrimoniale) sau chiar suspendarea procedurilor de insolvență nu sunt de natură să împiedice falimentul debitorului, ci doar să împiedice declararea legală a acestuia. Falimentul, ca stare de fapt, își produce toate efectele în plan economic și social, în pofida măsurilor preventive instituite, generând situații de blocaj ale derulării procedurii prin prisma atribuțiilor practicianului în insolvență, a imposibilității valorificării în timp util a activelor, a deprecierii valorii bunurilor, cu consecința pierderilor ireversibile pentru creditorii concursuali.

Ofensiva statelor europene împotriva fenomenului de corupție și a infracționalității economice a determinat schimbări legislative majore în materie penală, transpuse și în legislația națională recentă; pe de altă parte, mesajul Comisiei Europene în privința salvării întreprinderilor în dificultate și a acordării celei de-a doua șanse, reale și efective, companiilor în dificultate, în scopul salvării locurilor de muncă și al menținerii unui mediu economic sănătos, este unul cât se poate de tranșant. Cele două obiective impun o colaborare strânsă între practicienii în insolvență și organele de urmărire penală.

Totodată, atribuțiile judecătorului sindic pot fi afectate de măsurile dispuse de către instanțele penale în privința debitorilor supuși procedurii insolvenței. Oare penalul, care ține în loc civilul, poate ține în loc procedurile de insolvență? Și dacă da, acest fapt este în beneficiul scopului penal urmărit sau dimpotrivă, îl anihilează? Care ar fi cea mai bună formulă în care interesul penal urmărit să fie protejat, fără ca prin aceasta să fie afectate drepturile creditorilor concursuali, în special al celor garantați cu garanții preexistente procesului penal?

Cunoașterea problemelor concrete cu care se confruntă fiecare dintre profesiile sau instituțiile implicate în aceste proceduri a devenit o necesitate care nu mai poate fi amânată: practicienii în insolvență cunosc prea puțin perspectiva penaliștilor, iar cei din urmă, cunosc prea puțin problematica specifică procedurilor de insolvență. Pregătirea profesională comună și dialogul interprofesional sunt pe cât de utile, pe atât de necesare, pe fondul schimbărilor profunde la nivel legislativ atât în materie penală și procesual penală, cât și în materia procedurilor de insolvență.

În cea de a doua zi a conferinței vor fi abordate chestiuni legate de aplicarea Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, la mai bine de un an de la intrarea în vigoare a acesteia, dar și aspectele de fiscalitate care interferează cu procedura insolvenței și care au fost introduse în noile reglementări în materie fiscală.

Nu în ultimul rând, un întreg panel va fi dedicat prezentării aspectelor teoretice și practice ale Legii nr. 151/2015 privind insolvența persoanelor fizice, încercându-se conturarea unor răspunsuri la întrebări esențiale: este aceasta aplicabilă din punct de vedere al infrastructurii instituționale? Cum operează în drept, descărcarea debitorilor – persoane fizice - de povara datoriilor imposibil de achitat? Care va fi activitatea administratorilor procedurii și ce resurse trebuie angrenate pentru supervizarea unor astfel de proceduri?

Pe parcursul a două zile, reputați specialiști în domeniu, profesori, magistrați, practicieni în insolvență și avocați vor susține prelegeri pe teme de maximă actualitate.

Invitat din străinătate: Robert van Galen, președinte Insol Europe, președinte Asociația practicienilor în insolvență din Olanda – keynote speaker sâmbătă 31.10.2015

Speakeri și moderatori:
1. Av. Simona Maria Miloș - președinte I.N.P.P.I.
2. Conf. univ. dr. av. Traian Briciu – vicepreședinte U.N.B.R., director .I.N.P.P.A.
3. Av. Vasile Godâncă Herlea - practician în insolvență, managing partener CITR SPRL
4. Av. dr. Antoniu Obancia – partener S.C.A. Zamfirescu, Racoți&Partners
5. Judecător cauze penale (urmează a fi confirmat)
6. Asist. univ. dr. Andra-Roxana Trandafir (Ilie) – Universitatea București
7. Prof. univ. dr. av. Gheorghe Piperea - Universitatea București, partener Rominsolv S.P.R.L.
8. Jud. Flavius Moțu – președinte Tribunalul Specializat Cluj, formator I.N.M.
9. Procuror Elena Hach – Parchetul de pe lângă Î.C.C.J.
10. Prof. univ. dr. Mihai Hotca – Universitatea Nicolae Titulescu
11. Av. Andreea Deli Diaconescu - practician în insolvență
12. Conf. univ. dr. jud. Florin Moțiu – Curtea de Apel Timișoara, formator I.N.M.
13. Av. Geanina Oancea – practician în insolvență, partener BDO Business Restructuring SPRL
14. Prof. univ. dr. Radu Bufan – Universitatea de Vest din Timișoara
15. Lect. univ dr. jud. Diana Ungureanu - Curtea de Apel Pitești, formator I.N.M.
16. Av. Irina Șarcane - practician în insolvență, partener Five S.P.R.L.
17. Conf. univ. dr. Luminița Tuleașcă – Universitatea Româno-Americană
18. Valentina Burdescu – director Buletinul procedurilor de insolvență
19. Jud. Marcela Comșa - Curtea de Apel Brașov, formator I.N.M.
20. Jud. Mihaela Sărăcuț – Curtea de Apel Cluj
21. Av. Stan Tîrnoveanu - practician în insolvență, partener ZRP Insolvency S.P.R.L.

Pentru programul Conferinței (click aici). Înscrierea se face prin completarea formularului (click aici) și transmiterea lui împreună cu dovada achitării taxei la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Taxa de participare este de 500 lei/persoană (include participarea la toate sesiunile evenimentului, mapa conferinței și accesul la prezentările lectorilor; participarea la toate coffee break-urile și masa de prânz) și se plătește în contul bancar RO11RNCB0671130993380001 deschis la BCR Sucursala Unirea, CF: 31066951, beneficiar Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență, cu mențiunea Taxă pentru Conferința INPPI 2015.

Înscrierea la Conferință se face în limita locurilor disponibile.

Locul desfășurării evenimentului: Aula Magna din cadrul Universității Româno-Americane, cu sediul în București, Bd. Expoziției, nr. 1B, sector 1 (zona Piața Presei Libere).

Persoană de contact: Dadu Carmen – 021.316.24.84 | 021.316.24.85.

Date de contact: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. | tel: 021-316.24.84 | 021.316.24.85.

 

Sponsori:

 

Parteneri media:

înapoi la partea de sus
×