• Conferința de Insolvență – Timișoara, 2022
    UNPIR Filiala Timiș, în parteneriat cu Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara, INPPI și Editura Hamangiu organizează, în data de 01 aprilie 2022, începând cu ora 09:00, Conferința de Insolvență Timișoara.
    Vezi detalii

  • Conferința Națională de Insolvență, Mai 2022 – (12 pct.)
    Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI), în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii (INM) și editura Universul Juridic organizează în data de 19 mai 2022 Conferința Națională de Insolvență, eveniment tradițional care aduce în prim plan cele mai relevante subiecte din domeniul insolvenței.
    Vezi detalii

duminic, 14 august 2022

Presă

05:Iun

CUM A FOST Seminarul online ”Concordatul preventiv - o soluție viabilă și adaptată contextului actual de dificultate al companiilor”

La finalul lunii mai INPPI a organizat un seminar online de pregătire profesională pe tema concordatului preventiv ca instrument viabil și bine adaptat în contextul actual.

Cursul a fost ținut de lectorii Cristina Ienciu-Dragoș și Dan Barbu, practicieni în insolvență, iar participanții au primit 4 puncte de pregătire profesională acreditată INPPI.

”Deși în practică, până astăzi, au fost înregistrate puține dosare de concordat preventiv, s-ar putea ca pentru perioada următoare aceasta să fie o soluție viabilă pentru o mulțime de companii, care astăzi, datorită acestui context pandemic, se confruntă cu dificultăți.

Totodată trebuie să avem în vedere și directiva privind cadrele de restructurare, acea directivă care trebuie implementată de către România până anul viitor în luna iulie, adică la doi ani de la intrarea în vigoare, astfel încât România trebuie să facă pași spre a adapta cadrul legislativ pe care îl avem acum la noile cerințe ale directivei, adică de a asigura mecanisme de avertizare timpurie și proceduri eficiente și efective pentru ca companiile să poată fi restructurate în afara procedurilor de insolvență.

(...)

Procedura de concordat creează o premisă de negociere amiabilă a creanței între debitor și creditorii săi. Astfel, creditorul poate, prin acordul celorlalți creditori, să întocmească o ofertă de concordat, care va fi omologată de către judecătorul sindic, și această ofertă să prevadă inclusiv reduceri de creanță”, a spus Cristina Ienciu-Dragoș în deschiderea cursului.

 

La rândul său, Dan Barbu a spus despre concordatul preventiv că este ”o procedură care are potențial”.

”Într-adevăr sunt puține cazuri până acum, pentru că nu e pentru toată lumea concordatul preventiv. Trebuie să fie o companie de o oarecare dimensiune, cu un flux de numerar important și care să nu fie în insolvență în același timp.

Într-adevăr avem acum, pasager, o perioadă în care debitorul aflat în insolvență sau în pre-insolvență nu este obligat să depună cererea, dar la asta se va reveni peste câteva luni probabil și intrăm în cursul normal și atunci, dacă este în insolvență, va trebui să se ducă spre celelalte articole din Legea nr. 85.

Cei cărora li se aplică procedura concordatului sunt strict cei care sunt capabili să își execute obligațiile exigibile, dar au un grad de lichiditate pe termen scurt redus, au un grad de îndatorare pe termen lung ridicat, care le poate afecta executarea obligațiilor.

Definiția e foarte fină și nu e foarte precisă. Nu s-a dat un indice contabil, o formulă în funcție de care să faci concordat sau te duci spre insolvență”, a spus Dan Barbu.

Despre seminariile online INPPI

INPPI organizează periodic cursuri online, acreditate cu puncte de pregătire profesională, pe teme de actualitate în profesia de practician în insolvență.

Seminarele transmise online se adresează practicienilor în insolvență din toată țara și pot fi vizionate pe calculator, de la birou sau de acasă, în timp real. Urmărind în direct expunerea lectorului, veți avea posibilitatea de a adresa în scris întrebări la care veți primi răspunsuri pe parcursul transmisiunii.

Ulterior, veți avea acces la înregistrarea integrală video și audio.

ATENTIE: Persoanele care au întrebări prealabile transmiterii seminarului video, pentru a primi un răspuns pe parcursul transmisiunii, sunt invitate să trimită aceste întrebări la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Cum mă înscriu la seminar?
I. Persoanele care nu sunt înregistrate pe site-ul INPPI (care nu au cont și parolă) și care doresc să acceseze seminariile online trebuie să efectueze următorii pași:

- Se accesează butonul Înregistrare amplasat în partea dreaptă sus, din pagina principala a portalului www.inppi.ro;
Se completează toate câmpurile din formularul de înregistrare, respectiv: nume, email, parolă, verificare parolă, număr matricol. La rubrica email se introduce adresa personală de email a persoanei care solicită înscrierea. La rubrica parolă se introduce o parola aleasă de utilizator. Se confirmă parola aleasă de utilizator. La rubrica număr matricol UNPIR se introduce numărul de evidență al practicianului din Tabloul UNPIR (ex 0000) ;
- După completarea câmpurilor sus amintite se dă click pe rubrica înregistrarea utilizator nou;
- Pe adresa de email aleasă de dvs. veți primi un mesaj de confirmare a înregistrării pe site-ul INPPI;
- După primirea mesajului, în vederea autentificării și vizualizării cursului ales, sunt urmați pașii de la pct. II de mai jos.

  1. Persoanele care sunt deja înregistrate pe siteși care doresc să acceseze seminarul dorit trebuie să efectueze următorii pași:

- Se achită taxa de participare la seminar și se trimite dovada plății către secretariatul INPPI, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Taxa de 150 lei (cost cu TVA), se achită în contul INPPI, deschis la BCR Sucursala Unirea, cod IBAN RO11RNCB0671130993380001, CUI RO31066951. Obligatoriu, în actul de plată, se va preciza data în care se desfășoară seminarul și numele participantului; 
- După verificarea efectuării plății, veți primi mesajul prin care vă este validată plata și totodată vă este comunicată permisiunea de a accesa seminarul online;
- În data și la ora programată, se accesează din partea dreaptă de sus a paginii www.inppi.ro butonul Autentificare și se completează datele din formular, respectiv email și parolă (alese de dvs); 
- Se dă click pe butonul autentificare și se vizualizează seminarul folosind link-ul corespunzător, conform instrucțiunilor primite în mesajul de confirmare a plății.

ATENȚIE: Suma de 150 de lei reprezintă taxa pentru accesul la seminariile online live. Aceeași taxă se percepe și pentru oricare dintre înregistrările edițiilor anterioare.

Pentru înregistrare utilizator nou – click aici.

Dacă ești înregistrat deja, pentru autentificare – click aici.

înapoi la partea de sus
×