• Noua lege a Registrului Comerțului - probleme vechi și noi - 6 pct.
  La jumătate de an de aplicare a noii legi a registrului comerțului – o reglementare cu un important impact juridic și economic – vă invităm la o analiză consistentă a problematicilor sale, identificate de mediul academic, de practica judecătorească, precum și în practica registrului comerțului, cu accent preponderent pe aspectele practice, pentru provocarea de discuții și propunerea de posibile soluții.
  Vezi detalii

 • Iași: Conferința ”Dreptul afacerilor în dinamica inovării” – 10 pct.
  Curtea de Arbitraj Comercial de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Iași, Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava și „Catalizator – Asociația de Dezvoltare”, în parteneriat cu UNPIR – Filiala Iași, organizează Conferința ,,Dreptul afacerilor în dinamica inovării”.
  Vezi detalii

 • Seminar Online: „Spălarea banilor la confluența dintre dreptul penal și procedura insolvenței” – 4 pct.
  Lector: av. Antoniu Obancia, practician în insolvență, lector INPPI
  Vezi detalii

smbt, 3 iunie 2023

Presă

17:Iun

CUM A FOST Seminarul online "Gestionarea obligațiilor de mediu în insolvență. Partea I: elemente de bună practică”

Într-un seminar organizat de Institutul Național de Pregătire a Practicienilor în Insolvență (INPPI), av. Stan Tîrnoveanu, prim-vicepreședinte UNPIR și Florin Dragomir, vicepreședinte UNPIR, au descris câteva dintre aspectele cu care se confruntă practicienii în insolvență atunci când vine vorba despre obligațiile de mediu.

 

”Mi-aș fi dorit ca acest seminar să fie o dezbatere în cadrul unei conferințe naționale, ca să facem schimburi de experiență și cu colegii experimentați din alte zone ale țării, dar încercăm să ne facem datoria online”, a spus Florin Dragomir în deschiderea seminarului.

”Impactul problemelor de mediu în procedura insolvenței s-a acutizat în ultimii trei ani pe fondul înăspririi poziției Uniunii Europene față de România. România a fost supusă unei proceduri de infringement, a pierdut, pentru neînchiderea unui număr de 65 de halde industriale și depozite municipale de deșeuri. Probabil că sancțiunile financiare vor veni începând cu anul acesta. În mai 2020 (România) a primit o notificare de la Uniunea Europeană.

(...)

Alături de mine este dl. Tîrnoveanu și îi mulțumesc încă o dată pentru sprijinul acordat. Noi am reprezentat Uniunea în fața autorităților de mediu, încercând din 2017 să găsim o cale de comunicare cu Ministerul, cu celelalte două autorități, respectiv Agenția de Protecție a Mediului și Garda de Mediu, pentru că ei încearcă de mai mulți ani să intre în procedura insolvenței, nu găsesc calea, au primit opoziție de la Ministerul Justiției...

Uniunea a încercat să găsească acest dialog pentru că nouă ne sunt opozabile toate normele civile și penale care au legătură cu activitatea debitoarei noastre, mai ales în faliment. Acesta e motivul pentru care s-a născut acest demers. Din păcate dialogul nu s-a concretizat prea tare. Am participat la mai multe întâlniri, iar în 2019, cu înștiințarea conducerii UNPIR am retras oficial Uniunea din dialogul cu Ministerul Mediului în privința haldelor pentru că nu s-a concretizat nimic.”

La rândul său, Stan Tîrnoveanu a declarat în deschiderea cursului că:

”Este absolut necesar să se realizeze o coerență a reglementării în ceea ce privește mediul în dreptul insolvenței. Din păcate reglementările sunt secvențiale, ca să nu zic franjurate, astfel încât nu avem o transpunere care poate să fie făcută în cadrul procedurii insolvenței astfel încât să poți contura clar și limpede obligațiile de mediu.

Au fost mai multe tentative ale autorităților care gestionează problemele de mediu, mai mult sau mai puțin juridice, cert este că Ministerul Justiției, în momentul când a considerat că aceste lucruri nu sunt compatibile cu legea insolvenței, acele tentative au fost respinse din punct de vedere tehnic.

Noi ne dorim o reglementare care să fie coerentă, pentru că există principiul că nimeni nu se poate apăra prin necunoașterea legii, însă acest principiu de necunoaștere a legii a început să fie amendat în ultimul timp. Chiar dispozițiile legale încep să privească mai înțelept acest principiu pentru că apar foarte multe specificități unde sunt lucruri nereglementate și atunci lucrurile ar trebui să fie realizate în mod coerent.

Există o întreagă discuție dacă au sau nu au o creanță, dacă fac o declarație de creanță sau nu, din perspectiva legislației de mediu. Aceste lucruri ar trebui conturate și corelate pentru că nimănui nu îi folosește necunoașterea legii sau existența unui act normativ care nu este ansamblat”

**

Despre seminariile online INPPI

INPPI organizează periodic cursuri online, acreditate cu puncte de pregătire profesională, pe teme de actualitate în profesia de practician în insolvență.

Seminarele transmise online se adresează practicienilor în insolvență din toată țara și pot fi vizionate pe calculator, de la birou sau de acasă, în timp real. Urmărind în direct expunerea lectorului, veți avea posibilitatea de a adresa în scris întrebări la care veți primi răspunsuri pe parcursul transmisiunii.

Ulterior, veți avea acces la înregistrarea integrală video și audio.

ATENTIE: Persoanele care au întrebări prealabile transmiterii seminarului video, pentru a primi un răspuns pe parcursul transmisiunii, sunt invitate să trimită aceste întrebări la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

Cum mă înscriu la seminar?
I. Persoanele care nu sunt înregistrate pe site-ul INPPI (care nu au cont și parolă) și care doresc să acceseze seminariile online trebuie să efectueze următorii pași:

- Se accesează butonul Înregistrare amplasat în partea dreaptă sus, din pagina principala a portalului www.inppi.ro;
Se completează toate câmpurile din formularul de înregistrare, respectiv: nume, email, parolă, verificare parolă, număr matricol. La rubrica email se introduce adresa personală de email a persoanei care solicită înscrierea. La rubrica parolă se introduce o parola aleasă de utilizator. Se confirmă parola aleasă de utilizator. La rubrica număr matricol UNPIR se introduce numărul de evidență al practicianului din Tabloul UNPIR (ex 0000) ;
- După completarea câmpurilor sus amintite se dă click pe rubrica înregistrarea utilizator nou;
- Pe adresa de email aleasă de dvs. veți primi un mesaj de confirmare a înregistrării pe site-ul INPPI;
- După primirea mesajului, în vederea autentificării și vizualizării cursului ales, sunt urmați pașii de la pct. II de mai jos.

II. Persoanele care sunt deja înregistrate pe site și care doresc să acceseze seminarul dorit trebuie să efectueze următorii pași:

- Se achită taxa de participare la seminar și se trimite dovada plății către secretariatul INPPI, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.. Taxa de 150 lei (cost cu TVA), se achită în contul INPPI, deschis la BCR Sucursala Unirea, cod IBAN RO11RNCB0671130993380001, CUI RO31066951. Obligatoriu, în actul de plată, se va preciza data în care se desfășoară seminarul și numele participantului; 
- După verificarea efectuării plății, veți primi mesajul prin care vă este validată plata și totodată vă este comunicată permisiunea de a accesa seminarul online;
- În data și la ora programată, se accesează din partea dreaptă de sus a paginii www.inppi.ro butonul Autentificare și se completează datele din formular, respectiv email și parolă (alese de dvs); 
- Se dă click pe butonul autentificare și se vizualizează seminarul folosind link-ul corespunzător, conform instrucțiunilor primite în mesajul de confirmare a plății.

ATENȚIE: Suma de 150 de lei reprezintă taxa pentru accesul la seminariile online live. Aceeași taxă se percepe și pentru oricare dintre înregistrările edițiilor anterioare.

Pentru înregistrare utilizator nou – click aici.

Dacă ești înregistrat deja, pentru autentificare – click aici.

înapoi la partea de sus
×